Menší dýni hokkaido (cca 1kg) umyjeme, rozpůlíme a lžící vydlabeme semena (vyhodíme). Pokud je dýně nepěkná, odkrojíme černé části. Velkým ostrým nožem ji nakrájíme na tenké, maximálně půlcentimetrové plátky. Plátky dýně rozložíme na plech s vyšším okrajem, mírně osolíme, opepříme a lehce posypeme tymiánem. Dáme do trouby předpéct asi tak na deset minut (hlídáme, jakmile se začnou opékat okraje, zalijeme následující směsí). Mezitím si v hrníčku rozmícháme šlehačku s nastrouhaným česnekem, půl lžičkou soli a na hrubém struhadle nastrouhaným eidamem. Promícháme a nalijeme na předpečenou dýni. Poklademe větvičkami čerstvého tymiánu a pečeme dozlatova, asi 15 minut (podle velikosti dýně, může to být i déle). Jakmile omáčka zezlátne, poklademe povrch plátky goudy a zapečeme dozlatova dalších pět minut. Je to tak dobré, že to jím bez přílohy.
Ať už bydlíte v miniaturní garsonce či rodinné vile o třech
patrech, pár věcí mají naše výsostná království společné – nechybí v nich
kuchyně. Místo, kde si po ránu uvaříte povzbuzující kávičku a na oběd či večeři
připravíte...
zobrazit článek